Wednesday, February 4, 2015

sayang menyayang, cinta dikenang

now i am facing a quite tough situation which is a person, with her own behavior, character and habit, where are make me somehow feeling bad towards myself.

when it comes to get along and talking to each other, i tend to become sad and dissappointing of what had came out from her.

then feeling bad, bad again and very bad.

i am the worst. really worst towards people.

Allah has said that, "Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, kelak Allah Yang Maha Pemurah akan menanamkan dalam hati mereka rasa kasih sayang.”(Maryam: 96)

maksudnya, iman tu dinilai berdasarkan rasa kasih sayang dalam hatinya kepada orang lain dan sesama makhluk. Allah itu sendiri Maha Pengasih dan semestinya suka pada hambaNya yang berkasih sayang, bukan pada orang yang ada rasa benci dan memisahkan ukhuwah. yang paling asas adalah menjaga dan berusaha meningkatkan iman, dengan iman, Allah akan campakkan rasa kasih sayang dan terjemahlah sifat lembut, baik sangka and perasaan nak membantu orang lain.

see. Allah ni sangat suka memberi apa saja pada kita. macam mana kita menyambut pemberian Allah tu je lah persoalan pada diri masing-masing.

“Orang yang tidak memiliki kasih sayang kepada sesama manusia, tidak dikasihi Allâh.”(H.R. Bukhari)

rasulullah pula kata kalau kita tak mengasihi, Allah pun tak kasihkan kita. bencana besar la kalau Allah tak kasihkan kita, padahal Dia bagi macam-macam nikmat yang kita leka tak bersyukur seolah-olah masih belum cukup and tak sempurna. bukanke nikmat Dia tu tanda sayang Dia pada kita? kalaulah aku sedar semua ni

so benda-benda ni sangat menyentapkan jiwa ragaku. benda yang remeh and kecik tu lah sebenarnya Allah nak ajar benda yang besar. yes, aku rasa sangat dush walaupun it seems simple. mungkin juga dah lama tak diuji dengan ukhuwah, asyik maintain je, tiba-tiba Allah turunkan gelombang, mungkin Allah nak uji tahap keimanan aku, sejauhmana aku kembalikan ujian tu pada Dia. Allah nak 'mencuit' sikit je, dont worry, He has always promise you with the best result.

moga aku menyahut ujian ini dengan berlapang dada.



0 comments:

 

Template by Suck My Lolly - Background Image by TotallySevere.com